Digitale Bibliotheek
Sluiten Bladeren door artikelen uit een tijdschrift
 
<< vorige    volgende >>
     Tijdschrift beschrijving
       Alle jaargangen van het bijbehorende tijdschrift
         Alle afleveringen van het bijbehorende jaargang
           Alle artikelen van de bijbehorende aflevering
                                       Details van artikel 20 van 252 gevonden artikelen
 
 
  A New Ring-Opening Reaction of Sugar Triflates
 
 
Titel: A New Ring-Opening Reaction of Sugar Triflates
Auteur: Binkley, Roger W.
Verschenen in: Journal of carbohydrate chemistry
Paginering: Jaargang 10 (1991) nr. 3 pagina's 417-428
Jaar: 1991
Inhoud: Heating methyl 4-O-benzoyl-2,6-dideoxy-3-O-triflyl-β-D-lyxo-hexopyranoside (1) at 100 °C in aqueous pyridine opens the pyranoid ring to form 3-O-benzoyl-2-O-formoyl-4-penten-2,3-diol (2) as the primary product. [Under the reaction conditions 2 is partially hydrolyzed to 3-O-benzoyl-4-penten-2,3-diol (3).] Mechanistic study of this reaction indicates that the carbocation 6 and the hemiacetal 7 are both intermediates in the reaction process. The importance of stereochemistry at C1 and C3 (the two chiral centers involved in the ring-opening reaction) was demonstrated by studying two additional triflates, methyl 4-O-benzoyl-2,6-dideoxy-3-O-triflyl-β-D-ribo-hexopyranoside (11) and methyl 4-O-benzoyl-2,6-dideoxy-3-O-triflyl-α-D-lyxo-hexopyranoside (14). Compound 11 experienced no ring-opening but rather exclusive triflate displacement by pyridine. For 14 the major process was E2 elimination to give methyl 4-O-benzoyl-2,3,6-trideoxy-α-D-glycero-hex-3-enopyranoside (15), while ring-opening was only a minor reaction pathway.
Uitgever: Taylor & Francis
Bronbestand: Elektronische Wetenschappelijke Tijdschriften
 
 

                             Details van artikel 20 van 252 gevonden artikelen
 
<< vorige    volgende >>
 
 Koninklijke Bibliotheek - Nationale Bibliotheek van Nederland