Digitale Bibliotheek
Sluiten Bladeren door artikelen uit een tijdschrift
 
<< vorige    volgende >>
     Tijdschrift beschrijving
       Alle jaargangen van het bijbehorende tijdschrift
         Alle afleveringen van het bijbehorende jaargang
           Alle artikelen van de bijbehorende aflevering
                                       Details van artikel 3 van 11 gevonden artikelen
 
 
  DESHIDRATACION OSMOTICA DE CASTANA EN MEDIOS ESTATICOS Y DINAMICOS DE SAL, SACAROSA Y GLUCOSA OSMOTIC DEHYDRATION OF CHESTNUT USING STATIC AND DYNAMIC MEDIA OF SALT, SUCROSE AND GLUCOSE
 
 
Titel: DESHIDRATACION OSMOTICA DE CASTANA EN MEDIOS ESTATICOS Y DINAMICOS DE SAL, SACAROSA Y GLUCOSA OSMOTIC DEHYDRATION OF CHESTNUT USING STATIC AND DYNAMIC MEDIA OF SALT, SUCROSE AND GLUCOSE
Auteur: Chenlo, F.
Moreira, R.
Torres, M. D.
Ferra, J.
Verschenen in: CyTA: journal of food
Paginering: Jaargang 6 (2008) nr. 2 pagina's 117-129
Jaar: 2008-12-01
Inhoud: Chestnut fruits were submitted to osmotic dehydration in sodium chloride (17, 22, 26.5% w/w), sucrose (40, 50, 60% w/w) and glucose (40, 50, 56.5% w/w) solutions at different stirring rates (0, 40, 110 rpm) and periods of time (1, 2, 4, 8 h) at 20°C. The effect of temperature (50°C) was studied in the case of samples dehydrated with glucose solutions. Several parameters for each dehydration process such as solids gain, water loss, and its corresponding ratio and weight reduction, were determined. High stirring rates increased solids gain and decreased water loss and its ratio, especially in the case of solutions of high viscosity. Moisture and solids gain contents were modelled by Hawkes and Flink equation for short times and water and osmotic solute transfer coefficients were calculated. The corresponding effective coefficients of diffusion were also evaluated by means of Fick's law. Se estudio la deshidratacion osmotica de la castana en disoluciones acuosas de sal (17, 22, 26,5% p/p), sacarosa (40, 50, 60% p/p) y glucosa (40, 50, 56,5% p/p) a diferentes grados de agitacion (0, 40, 110 rpm) y tiempos (1, 2, 4, 8 h) a 20°C. En las disoluciones de glucosa se estudio el efecto de la temperatura (50°C). Se determinaron los parametros cineticos de ganancia de solidos, perdida de agua, reduccion de peso y relacion perdida de agua-ganancia de solidos. Al aumentar la agitacion, aumento la ganancia de solidos, la perdida de agua y disminuyo la relacion entre ambos, especialmente cuando las disoluciones tuvieron elevada viscosidad. Las cineticas de los contenidos de humedad y de solidos se modelizaron mediante la ecuacion de Hawkes y Flink para tiempos cortos. Se determinaron los coeficientes de transferencia para el agua y el soluto osmotico y los coeficientes de difusividad mediante la ley de Fick. Palabras clave: agitacion, deshidratacion osmotica, parametros cineticos, coeficientes de transferencia de materia
Uitgever: Taylor & Francis
Bronbestand: Elektronische Wetenschappelijke Tijdschriften
 
 

                             Details van artikel 3 van 11 gevonden artikelen
 
<< vorige    volgende >>
 
 Koninklijke Bibliotheek - Nationale Bibliotheek van Nederland