Digitale Bibliotheek
Sluiten Bladeren door artikelen uit een tijdschrift
 
<< vorige    volgende >>
     Tijdschrift beschrijving
       Alle jaargangen van het bijbehorende tijdschrift
         Alle afleveringen van het bijbehorende jaargang
           Alle artikelen van de bijbehorende aflevering
                                       Details van artikel 7 van 11 gevonden artikelen
 
 
  DRYING KINETICS OF CORIANDER (Coriandrum sativum) LEAF AND STEM CINETICAS DE SECADO DE HOJA Y TALLO DE CILANTRO (Coriandrum sativum)
 
 
Titel: DRYING KINETICS OF CORIANDER (Coriandrum sativum) LEAF AND STEM CINETICAS DE SECADO DE HOJA Y TALLO DE CILANTRO (Coriandrum sativum)
Auteur: Silva, A. S.
Almeida, F.de A. C.
Lima, E. E.
Silva, F. L. H.
Gomes, J. P.
Verschenen in: CyTA: journal of food
Paginering: Jaargang 6 (2008) nr. 1 pagina's 13-19
Jaar: 2008-07-01
Inhoud: The drying kinetics of coriander leaves and stems, with or without blanching, was studied at several temperatures (50, 60, 70, and 80°C) at constant air velocity (1.5 m s-1) in a fixed-bed dryer. Three drying models, Henderson and Pabis, Midilli et al., and the Logarithmic, were fitted to the experimental data. According to the results obtained, it was verified that the increase in the temperature of drying air, increases the drying rate of the coriander leaf and stem. Blanching used as a pre-treatment favors the increase in the drying rate of the stem. The Midilli et al. drying model was found to satisfactorily describe the air-drying curves of coriander leaves and stems. La cinetica del secado de las hojas y tallos de cilantro, con o sin escaldado, se estudio a diferentes temperaturas (50, 60, 70 y 80°C) con velocidad constante del aire (1,5 m s-1) en un secador de lecho fijo. Tres modelos matematicos: Pabis y Henderson, Midilli et al., y el logaritmico, se ajustaron a los datos experimentales. De acuerdo a los resultados obtenidos, se comprobo que el aumento de la temperatura del aire de secado, aumento la velocidad de secado de la hoja y tallo de cilantro. El escaldado utilizado como pre-tratamiento, favorece el aumento en la velocidad de secado del tallo. El modelo matematico de Midilli et al. presento mejor ajuste para los datos experimetales. Palabras clave: Pretratamiento, Coriandrum sativum, escaldado, deshidratacion
Uitgever: Taylor & Francis
Bronbestand: Elektronische Wetenschappelijke Tijdschriften
 
 

                             Details van artikel 7 van 11 gevonden artikelen
 
<< vorige    volgende >>
 
 Koninklijke Bibliotheek - Nationale Bibliotheek van Nederland