Digitale Bibliotheek
Sluiten Bladeren door artikelen uit een tijdschrift
 
<< vorige    volgende >>
     Tijdschrift beschrijving
       Alle jaargangen van het bijbehorende tijdschrift
         Alle afleveringen van het bijbehorende jaargang
           Alle artikelen van de bijbehorende aflevering
                                       Details van artikel 2 van 16 gevonden artikelen
 
 
  An investigation of the levels of N-nitrosodimethylamine, apparent total N-nitroso compounds and nitrate in beer
 
 
Titel: An investigation of the levels of N-nitrosodimethylamine, apparent total N-nitroso compounds and nitrate in beer
Auteur: Massey, R.
Dennis, M. J.
Pointer, M.
Key, P. E.
Verschenen in: Food additives and contaminants. Pt. A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment
Paginering: Jaargang 7 (1990) nr. 5 pagina's 605-615
Jaar: 1990-09
Inhoud: Over 170 retail samples of beer have been analysed for N-nitrosodimethylamine (NDMA), apparent total N-nitroso compounds (ATNC) and nitrate. Levels of NDMA ranged from below 0.1 up to 1.2 μg/kg with a mean of 0.2 μg/kg. ATNC was detected in 42% of the samples in concentrations of up to 569 μg(N-NO)/kg. The levels of nitrate ranged from less than 0.2 up to 143 mg/kg with a mean of 16.8 mg/kg. There was no correlation between the amounts of NDMA and ATNC found in the retail beers. Samples taken during the course of fermentation showed that NDMA was unaffected by the bacterial reduction of nitrate which causes ATNC formation. HPLC studies using a photolysis/chemiluminescence detector revealed that the ATNC in beer are highly polar species of as yet unknown identity.
Uitgever: Taylor & Francis
Bronbestand: Elektronische Wetenschappelijke Tijdschriften
 
 

                             Details van artikel 2 van 16 gevonden artikelen
 
<< vorige    volgende >>
 
 Koninklijke Bibliotheek - Nationale Bibliotheek van Nederland