Digitale Bibliotheek
Sluiten Bladeren door artikelen uit een tijdschrift
 
   volgende >>
     Tijdschrift beschrijving
       Alle jaargangen van het bijbehorende tijdschrift
         Alle afleveringen van het bijbehorende jaargang
           Alle artikelen van de bijbehorende aflevering
                                       Details van artikel 1 van 15 gevonden artikelen
 
 
  A method for measuring nitrite in fresh vegetables
 
 
Titel: A method for measuring nitrite in fresh vegetables
Auteur: Hunt, J.
Verschenen in: Food additives and contaminants. Pt. A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment
Paginering: Jaargang 11 (1994) nr. 3 pagina's 317-325
Jaar: 1994-05
Inhoud: A method for the measurement of nitrite in fresh vegetables is described. Interference from ascorbic acid, tannins and nitrate reductase enzyme is limited by extracting the nitrite with zinc acetate at pH 7.2-7.5 in the presence of activated carbon. Using three types of activated carbon the mean overall recovery of 40 μg nitrite added to samples of five types of vegetables (equivalent to 0. 667 mg kg-1 nitrite fresh weight) was 35.84 μg (89.6%) SD 2.437, CV 6.8%. The spectrophotometric determination uses the diazotization/coupling reaction between sulphanilamide and N(l-naphthyl)ethylenediamine. The precision and sensitivity is improved by controlling the test solution to pH 1.2 ± 0.1.
Uitgever: Taylor & Francis
Bronbestand: Elektronische Wetenschappelijke Tijdschriften
 
 

                             Details van artikel 1 van 15 gevonden artikelen
 
   volgende >>
 
 Koninklijke Bibliotheek - Nationale Bibliotheek van Nederland