Digitale Bibliotheek
Sluiten Bladeren door artikelen uit een tijdschrift
 
<< vorige    volgende >>
     Tijdschrift beschrijving
       Alle jaargangen van het bijbehorende tijdschrift
         Alle afleveringen van het bijbehorende jaargang
           Alle artikelen van de bijbehorende aflevering
                                       Details van artikel 3 van 13 gevonden artikelen
 
 
  Dietary flavonoids and iodine metabolism
 
 
Titel: Dietary flavonoids and iodine metabolism
Auteur: Janny P. Schröder-van der Elst
Jan W.A. Smit
Hans A. Romijn
Daan van der Heide
Verschenen in: BioFactors
Paginering: Jaargang 19 (2004) nr. 3-4 pagina's 171-176
Jaar: 2004-02-02
Inhoud: Flavonoids have inhibiting effects on the proliferation of cancer cells, including thyroidal ones. In the treatment of thyroid cancer the uptake of iodide is essential. Flavonoids are known to interfere with iodide organification in vitro, and to cause goiter. The influence of flavonoids on iodine metabolism was studied in a human thyroid cancer cell line (FTC-133) transfected with the human sodium/iodide transporter (NIS). All flavonoids inhibited growth, and iodide uptake was decreased in most cells. NIS mRNA expression was affected during the early hours after treatment, indicating that these flavonoids can act on NIS. Pendrin mRNA expression did not change after treatment. Only myricetin increased iodide uptake. Apeginin, luteolin, kaempferol and F21388 increased the efflux of iodide, leading to a decreased retention of iodide. Instead myricetin increased the retention of iodide; this could be of use in the radioiodide treatment of thyroid cancer.
Uitgever: IOS Press
Bronbestand: Elektronische Wetenschappelijke Tijdschriften
 
 

                             Details van artikel 3 van 13 gevonden artikelen
 
<< vorige    volgende >>
 
 Koninklijke Bibliotheek - Nationale Bibliotheek van Nederland