Digitale Bibliotheek
Sluiten Bladeren door artikelen uit een tijdschrift
 
<< vorige    volgende >>
     Tijdschrift beschrijving
       Alle jaargangen van het bijbehorende tijdschrift
         Alle afleveringen van het bijbehorende jaargang
           Alle artikelen van de bijbehorende aflevering
                                       Details van artikel 165 van 189 gevonden artikelen
 
 
  TECHNIQUE TO MEASURE EMULSION CREAMING BY VELOCITY OF ULTRASOUND
 
 
Titel: TECHNIQUE TO MEASURE EMULSION CREAMING BY VELOCITY OF ULTRASOUND
Auteur: Howe, Andrew M.
Mackie, Alan R.
Robins, Margaret M.
Verschenen in: Journal of dispersion science and technology
Paginering: Jaargang 7 (1986) nr. 2 pagina's 231-243
Jaar: 1986-03-01
Inhoud: A new non-intrusive, Instantaneous technique to monitor the creaming/sedimentation of colloidal dispersions is reported. Here the technique is used to determine the detailed concentration profiles of water-continuous emulsions as a function of height and time. The emulsions consist of hexadecane stabilised by nonionic surfactant (Brij 35) In water In the presence and absence of a polysaccharide thickener (hydroxyethylcellulose). The technique involves the measurement of the velocity of ultrasound through the emulsion, which depends simply on the velocity through the individual phases and the bulk composition of the emulsion (provided the individual droplets are smaller than the wavelength of the ultrasound). Applications of the technique may include In-line monitoring of composition during the processing of dispersions and predictive testing of dispersion stability (shelf-life).
Uitgever: Taylor & Francis
Bronbestand: Elektronische Wetenschappelijke Tijdschriften
 
 

                             Details van artikel 165 van 189 gevonden artikelen
 
<< vorige    volgende >>
 
 Koninklijke Bibliotheek - Nationale Bibliotheek van Nederland