Digitale Bibliotheek
Sluiten Bladeren door artikelen uit een tijdschrift
 
<< vorige    volgende >>
     Tijdschrift beschrijving
       Alle jaargangen van het bijbehorende tijdschrift
         Alle afleveringen van het bijbehorende jaargang
           Alle artikelen van de bijbehorende aflevering
                                       Details van artikel 116 van 262 gevonden artikelen
 
 
  Foam Mat Drying of Alphonso Mango Pulp
 
 
Titel: Foam Mat Drying of Alphonso Mango Pulp
Auteur: Rajkumar, P.
Kailappan, R.
Viswanathan, R.
Raghavan, G. S. V.
Ratti, C.
Verschenen in: Drying technology
Paginering: Jaargang 25 (2007) nr. 2 pagina's 357-365
Jaar: 2007-02
Inhoud: The foam mat drying of Alphonso mango pulp using various food foaming agents, namely soy protein (0.25, 0.5, 1.0, and 1.5%) with methyl cellulose (0.5%), glycerol mono stearate (0.5, 1.0, 2.0 and 3.0%), and egg albumen (2.5, 5.0, 10 and 15%) with methyl cellulose (0.5%), was studied. Drying was carried out in a batch type thin layer dryer at four drying temperatures (60, 65, 70, and 75°C) on 1-, 2-, or 3-mm thickness foamed samples. The optimum concentrations of each foaming agent were determined to be 1% soy protein, 2% glycerol mono stearate, and 10% egg albumen. All were obtained after 25 min whipping time. The drying time was lower for foamed mango pulps as compared to non-foamed pulp at all drying temperatures. Biochemical analysis showed that the foam mat dried powder at 60°C retained a significantly higher (P < 0.05) content of biochemical compounds than at higher temperatures. The treatment of mango pulp with 10% egg albumen and 0.5% methyl cellulose and drying at 60°C (1-mm foam thickness), retained the highest nutritional quality characteristics than the other treatments.
Uitgever: Taylor & Francis
Bronbestand: Elektronische Wetenschappelijke Tijdschriften
 
 

                             Details van artikel 116 van 262 gevonden artikelen
 
<< vorige    volgende >>
 
 Koninklijke Bibliotheek - Nationale Bibliotheek van Nederland